preskoči na sadržaj
Vijesti

Dobro je činiti dobro

U četvrtak 15. ožujka učenici 3. b  razreda u pratnji   Marije Čupić, mag.med.tech., nastavnice Etike u sestrinstvu,  posjetili su Palijativni odjel OB Dubrovnik. Učenike je s odjelom upoznala glavna sestra Odjela Palijative Ob Dubrovnik, Kate Šutalo, bacc.med.techn. Učenici su najprije poslušali kratko predavanje glavne sestre a potom obišli Odjel, upoznali se s medicinski osobljem i posjetili bolesnike.

 


Palijativna skrb je sveobuhvatna, zdravstvena, psihološka, socijalna i duhovna skrb s ciljem pružanja potrebne njege bolesnicima s kroničnim neizlječivim bolestima, te željom da im se ublaže bolovi, smanje neugodni simptomi bolesti i podigne kvaliteta života.  Odjel palijativne skrbi OB Dubrovnik otvoren je 28. travnja 2014.

 Palijativna medicina zahtijeva multidisciplinarni pristup skrbi za bolesnika, oslanjajući se na liječnike, farmaceute, medicinske sestre, duhovnike, socijalne radnike, fizioterapeute, psihologe i druge srodne zdravstvene stručnjake tijekom izrade plana o ublažavanju patnje u svim segmentima života pacijenta. Ovakva multidisciplinarnost omogućuje timski pristup palijativnoj skrbi tijekom rješavanja fizičkih, emocionalnih, duševnih te socijalnih briga koje se javljaju  s napredovanjem bolesti. Valja istaknuti i ulogu volontera, te obitelji koja je uključena u skrb o pacijentu, pa je stoga i izgled odjela za palijativu drukčiji od ostalih u bolnici. Želi se postići ugođaj doma koliko je to više moguće, a u sklopu odjela se planira i "tiha soba" za susrete s duhovnikom, socijalnim radnikom, psihologom .

Program palijativne medicine se provodi u oko 120 zemalja svijeta, a pokrenula ga je u Velikoj Britaniji, Londonu, 1967. medicinska sestra Cicely Saunders. Obzirom na ritam života i obveze, suživot s teško oboljelima dovodi često do disfunkcionalnosti obitelji, nemogućnosti adekvatne brige i vremena provedenog uz njih. Stoga se, potreba za odjelom  palijativne skrbi nameće kao nužno rješenje u zdravstvenoj skrbi.
Palijativna medicina u čak 60% skrbi o pacijentima oboljelima od karcinoma, a 40% o svim ostalim teškim i neizlječivim bolestima. Lijekovi i tretmani imaju palijativni učinak ako ublažavaju simptome bez uklanjanja uzroka bolesti.  Usredotočenost na kvalitetu pacijentova života je uvelike povećana tijekom posljednjih dvadesetak godina, a svjedoci smo da i naša zemlja takvom obliku skrbi o neizlječivima pridaje sve veću važnost- istaknula je Kate Šutalo.

Više možete pogledati na filmu

 https://www.youtube.com/watch?v=k9-73_EvLB4

Tijekom posjete Odjelu potaknuti razmišljanjima na nastavi Etike u sestrinstvu  i mišlju „Dobro je činiti dobr“, među  učenicima se rodila ideja o volontiranju  u pomoći medicinskim djelatnicima na Odjelu palijative. Posjet učenika realiziran je zahvaljujući Upravi Bolnice i Kristini Muhoberac, dipl.med.techn.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Vanja Bjelopera   datum: 9. 4. 2018.

UČENIČKI SERVIS

Radno vrijeme:

 09.00 - 12.00

 

Telefon:

 099 2200 550

E mail:

ucenicki.servis@dumed.hr


UČENIČKI SERVIS


Oglasna ploča


Korisni linkovi
Carnet
 • e-Dnevnik
 • e-Lektire
 • Libar

Državna matura

UPISI

Činimo dobro

MZOS
 • MZOS

Dnevni tisak

preskoči na navigaciju