preskoči na sadržaj
Vijesti

"Ljekarna male braće-700 godina zdravlja Dubrovčana"

"Ljekarna male braće-700 godina zdravlja Dubrovčana" autora fra Stipe Nosića predstavljana je u srijedu, 11.listopada u crkvi franjevačkog samostana Male braće u Dubrovniku. U knjizi je, uz autora, govorio fra Rafael Rumić, a moderator je bio gvardijan samostana fra Veselko Grubišić.

U nastavku detaljnije o promociji knjige i ljekarni Male braće. 

Galerija slika


U sklopu samostana od 1317.godine do danas djeluje ljekarna, treća po starosti u Europi. Najstariji sačuvani dokument koji spominje rad ljekarne ostvaren je 18.srpnja 1357.godine. Danas se, uz ljekarnu koja još uvijek radi, nalazi i muzej. Važnost ljekarne, osim brige zdravih za bolesnu braću je i u mnogobrojnim sačuvanim dokumentima poput recepata  ili knjiga iz područja medicine i farmakologije. Sačuvano je i mnoštvo ljekarničkih predmeta iz 15. i 16. stoljeća, različite vage, mjerice, preše, uređaji za destilaciju vode, a posebno se ističu farmaceutske vaze iz Siene i Firence.

Jedan detalj stare apoteke jest ormarić za otrove koji je i danas očuvan šifrom za otvaranje ormara koji se ne da lako otvoriti. Naprijed je staklo na kojemu je oslikan latinski naziv upozorenja na otrovni sadržaj koji neke biljke mogu posjedovati. Takva jedna biljka je crni kukurijek-ako ga krava pojede previše, ljudi mogu umrijeti od njenog mlijeka.

 Svaki predmet ima svoju povijest-raznorazne porculanske i drvene posude, među kojima je i jedna iz 16.stoljeća koja potječe iz Male Azije; na drvenom postolju izrezbarene su dvije ruke iza kojih je križ-grb reda svetog Franje Asiškog. Također smo se upoznali s miligramskom vagom iz 16.stoljeća i raznim posudicama od svihmaterijala.

Upoznali smo se s velikim brojem neprocjenjivog blaga ljekarne-to su recepti. Pomoću tih recepata, apotekarke i dalje u tom prostoru pripravljaju ljekove i kozmetičke proizvode na tradicionalan način. Neki recepti su izblijedili, ali se iznova prepisivaju i prilagođavaju današnjem vremenu.

Nosić je istaknuo da su također uz ljekovite masti, proizvode i čajeve, vrlo tražena kozmetika, skupocjena ulja i vodice od ruža. Tome su sjedočile slavne zvijezde, a među njima i slavna manekenka iz Brazila. Jedna od popularnijih je "Gold krema" a također i jedna od najstarijih. Pravi se od čistog pčelinjeg voska i bademovog ulja. Te dvije komponente postaju melemom za suhu kožu, a njezin pripravak je tajna ljekarne.

Toliko povijesnih predmeta, predivnih znamenitosti i važnih dokumenata danas tamo možemo razgledati i saznati nešto više o povijesti Dubrovnika. Prema Nosićevim podatcima drevnu je apoteku u razdoblju od 2004. do 2017.godine posjetilo oko 4 milijuna gostiju, a u te goste se ubrajamo i mi učenici, brojni studenti pa i poznati državnici. Knjiga je izraz poštovanja prema 700 godina postojanja i služenja ljekarne, ne samo našem narodu nego i ostalim državama.

Ovoj promociji i fratarskoj svečanosti glazbeni doprinos večeri priredio je gitarist Pero Škobelj.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Vanja Bjelopera   datum: 17. 11. 2017.

UČENIČKI SERVIS

Radno vrijeme:

 09.00 - 12.00

 

Telefon:

 099 2200 550

E mail:

ucenicki.servis@dumed.hr


UČENIČKI SERVIS


Oglasna ploča


Korisni linkovi
Carnet
 • e-Dnevnik
 • e-Lektire
 • Libar

Državna matura

UPISI

Činimo dobro

MZOS
 • MZOS

Dnevni tisak

preskoči na navigaciju