preskoči na sadržaj

Medicinska škola Dubrovnik

 > O školi  > Povijest
Povijest

   Škola za medicinske sestre u Dubrovniku osnovana je 22. srpnja 1959.Odlukom tadašnjeg Narodnog odbora kotara Dubrovnik na VII.sjednici Kotarskog Vijeća proizvođača.Razlog njezina osnivanja leži u velikom nedostatku školovanog stručnog kadra koji je bio prijeko potreban zbog sve većeg broja osiguranih osoba i proširenja prava na zdravstvenu zaštitu , te paralelno s time zbog velikog zamaha u razvoju znanosti i tehnologije.Vjerovalo se da će školovanje vlastitih kadrova iz lokalne sredine taj problem biti riješen , što se pokazalo ispravnim i opravdanim .

Novoosnovana škola počela je s radom u improviziranim uvjetima u nacionaliziranom dijelu Samostana milosrdnih sestara u Pilama,Kukuljevićeva ulica.Teški uvijeti rada škole inicirali su gradnju nove zgrade koja je izgrađena tijekom 1963. i 1964. kada je omogućeno normalno odvijanje nastavnog programa. Škoal radi samostalno sve do uvođenja reforme 1975.kada postaje dijelom Centra za odgoj i usmjereno obrazovanje.

U samostalnoj i demokratskoj Republici Hrvatskoj , Škola je opet osnovana Odlukom Skupštine općine Dubrovnik 9.rujna 1992. pod nazivom Medicinska škola Dubrovnik , kada se vraća u svoju matičnu zgradu u ulici Baltazara Bogišiča 10.

Naša škola , dakle , nema dugu tradiciju kao neke druge zdravstvene škole u Hrvatskoj , no radi i djeluje na dugoj tradiciji dubrovačke medicine i ljekarništvu te nastoji biti njihov skroman , ali svijetao sljednik .

Na kraju bi citirali ulomak iz izlaganja doktora Branka Johna , jednog od osnivača naše Škole prigodom njezine dvadesete obljetnice :  >>Kaže se : Sve što živi stari. Jednog dana ostari i umre . Ipak , vjerujemo da ova naša škola neće ni ostariti ni umrjeti , jer kroz nju prolaze uvijek nove generacije mladih poletnih učenika koji su spremni svoj život posvetiti brizi za čovjeka i za oživotvorenje ljudske sreće . <<

 

Udžbenici 2023./2024.
Upisi 2023./2024.

Dragi osmaši, 

pogledajte video koji će vas upoznati sa našom školom!

Medicinska škola Dubrovnik

 

Provjera predznanja iz Engleskog jezika odnosi se samo na učenike koji ga nisu učili u osnovnoj školi. 

 
CMS za škole logo
Medicinska škola Dubrovnik / Baltazara Bogišića 10, HR-20000 Dubrovnik / ss-medicinska-du.skole.hr / tajnistvo@dumed.hr
preskoči na navigaciju