preskoči na sadržaj

Medicinska škola Dubrovnik

 > Naslovnica
Vijesti

Moramo biti promjena koju želimo vidjeti u svijetu

Autor: Lana Kurtović Hartman, 26. 9. 2023.

Dana 13. rujna 2023. godine ugostili smo Petru Bosnić koja je prije tri  godine  uspješno završila smjer medicinska sestra/tehničar opće njege  u našoj Školi. Kroz svoje školovanje uvijek je imala vedrinu na licu, lijepe riječi za svakoga i baš uvijek je bila spremna za pomoći. Da ovo ne bi bile samo riječi na papiru, Petra je to nastavila dokazivati  svojim dobrim djelima i nakon završetka školovanja, čak i u dalekoj Africi. Sve ovo bio je dovoljan razlog da naši učenici upoznaju Petru i čuju njenu priču.  Svoju priču ispričala je u sklopu nastavnih predmeta Etika u sestrinstvu u 3.b razredu, Zdravstvena njega zdravog djeteta i adolescenta u 3.a razredu i Zdravstvena njega bolesnog djeteta u 4.b razredu. Navedene predmete predaje nastavnica Jelena Dominiković, koja je ujedno i organizator ovog događaja na školskoj razini, a i Petrina bivša razrednica.

Petra je volontirala  u sirotištu, u Tanzaniji, gdje su smještena djeca koja imaju neku dijagnozu, većinom cerebralnu paralizu.  Upoznala je učenike sa organizacijom rada u sirotištu. Djeca u sirotištu imaju cjelodnevnu skrb, pet obroka dnevno, a neki čak idu u vrtić i školu. Dan je organiziran na način da sve  aktivnosti započinju u 7,30 kada djeca i volonteri imaju doručak. Nakon toga volonteri provode vrijeme s djecom, a navečer svi volonteri zajedno analiziraju svoj dan i planiraju sljedeći. No, ono s čime se svaki dan susreću jest i činjenica da je dosta djece koja se nalaze u sirotištu,  ostavljeno od strane svojih roditelja ili im majke nisu preživjele porod. Učenike je posebno dojmila priča o dječaku kojeg je pleme Masai odbacilo jer je rođen s cerebralnom paralizom, a njihovo vjerovanje smatra da je bolest kazna i kletva za njih. Dječak je spašen zahvaljujući baki koja ga je dovela u sirotište i na taj način ga spasila od smrti. Bilo je  još  trenutaka tijekom predavanja gdje smo vidjeli bol i tugu. No, vidjeli smo i  ogromnu sreću i osmijeh na licima djece i volontera. Vidjeli smo osmijeh, suze i želju za pomaganjem  i kod naših učenika. Posebno  veseli što su naši učenici postavljali pitanja o organizaciji puta jer i oni razmišljaju o volontiranju u sirotištu. Vjerujem da ćemo za nekoliko godina ugostiti i neke sadašnje učenike.

Ova priča imala je svrhu pokazati učenicima kako bolji svijet činimo mi. Svijet pun ljubavi, dobrote i suosjećanja kreće od nas samih.Priča o sirotištu u Tanzaniji dala nam je snažne poruke. Naučila nas je da prije nego bacimo hranu, promislimo na one koji nemaju što jesti. Kada se budemo žalili na školske obveze, sjetimo se onih čije školovanje ovisi isključivo o dobroj volji nekog pojedinca. Kada mislimo da nemamo razloga za smijeh, sjetimo se onih lica  djece u sirotištu koja se smiju tako glasno da pomiču i planine. Kada mislimo da naša djela nemaju smisla, sjetimo se svih onih koji su  zbog nas povjerovali u dobrotu i bolji svijet.

Tekst pripremila: Jelena Dominiković

Galerija slika
Udžbenici 2023./2024.
Upisi 2023./2024.

Dragi osmaši, 

pogledajte video koji će vas upoznati sa našom školom!

Medicinska škola Dubrovnik

 

Provjera predznanja iz Engleskog jezika odnosi se samo na učenike koji ga nisu učili u osnovnoj školi. 

 
CMS za škole logo
Medicinska škola Dubrovnik / Baltazara Bogišića 10, HR-20000 Dubrovnik / ss-medicinska-du.skole.hr / tajnistvo@dumed.hr
preskoči na navigaciju