preskoči na sadržaj
Vijesti

Projekt PLAVI DAN

Tema SPUŽVE JADRANA održali su učenici 4.a razreda s prof. Mirandom Čaveliš učenicima Škole 17. ožujka 2017. godine.

Iako tradicijski vezani uz more, Pomorska škola već niz godina obilježava Dane kruha, ali je pogled uvijek nekako usmjeren ka moru. Upravo je more plava njiva kojom plove generacije ribara, ti ratari plavih prostranstava već stoljećima žive od morskih plodova – riba. I danas, riba ima vrlo važno gospodarsko značenje u Republici Hrvatskoj.

Nije zanemariva ni činjenica da je potrebno probuditi ekološku svijest građana kako bismo sačuvali taj naš plavi dragulj i nastavili još dugo živjeti  u simbiozi. Jer, dokle se mi budemo brinuli o moru, more će se brinuti o nama.


Osim gospodarske, riba ima i važnu prehrambenu funkciju. Danas se zna da je mediteranska prehrana, koja podrazumijeva velike količine ribe, jedna od najzdravijih na svijetu.

Tradicijski i povijesno vezani smo uz more, a nalazimo se u situaciji  u kojoj djeca ne poznaju vrste riba. Prosječni Hrvat godišnje pojede manje  ribe od, primjerice, bliskog nam susjeda Talijana .

Svjedoci smo problematike balastnih voda i mogućnošću unosa novih vrsta u osjetljivo i zaštićeno Jadransko more. Problem je i zaštita velikog broja brodova i jahti zaštitnim podvodnim premazima punim teških metala.

Zbog svega navedenog našli smo prostora i uvidjeli potrebu za dodatnom edukacijom i popularizacijom mora, među djecom, mladeži, ali i širom zajednicom.

Ponukani ovom činjenicom, došli smo na ideju da obilježimo dane mora, riba, ribara, prijatelja mora, svih onih koji su sudbonosno vezani uz more, u dvije riječi Plave dane.

Za prvi Plavi dan, obilježen 2007. godine odabrali smo temu „Dan riba“, 
2008. - „Dan soli“, 2009. - „Alge“, 2010. - „Školjke“, 2011. - „Rakove Jadrana“, 2012.  - „Koralji – ukrasi mora“, 2013.  - Morske sisavce, 
2014.  - „Svjetionike Jadrana“, 2015. -  „Morske kornjače“,
2016. – „More i brodovi“, a ove godine tema je „Spužve Jadrana“, 17. ožujka 2017.

U sklopu obilježavanja uključeni su učenici i stručnjaci iz spomenutih područja koji  svoja znanja i stavove iznose pred učenicima.

Krajnji cilj ove inicijative je da se na razini Republike Hrvatske obilježavaju i Plavi dani koji bi svake godine bili tematski vezani za jednu cjelinu, a s ciljem edukacije i popularizacije jedne od naših najvećih vrijednosti - našega mora.

Galerija slika

 


Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Vanja Bjelopera   datum: 22. 3. 2017.

UČENIČKI SERVIS

Radno vrijeme:

 11.00 - 13.00

Telefon:

 099 2200 550

E mail:

ucenicki.servis@dumed.hr


UČENIČKI SERVIS


Oglasna ploča


Korisni linkovi
Carnet
 • e-Dnevnik
 • e-Lektire
 • Libar

Državna matura

UPISI

Činimo dobro

MZOS
 • MZOS

Dnevni tisak


DOKUMENTI ŠKOLE
preskoči na navigaciju